Την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020 ενημερωθήκαμε για την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος μας για τη διεξαγωγή των εργαστηριακών ασκήσεων του χειμερινού εξαμήνου. Οι περισσότεροι συμφοιτητές μας αντέδρασαν αρνητικά στην απόφαση να διεξαχθούν κάποια από τα εργαστήρια αποκλειστικά εξ αποστάσεως, καθώς αυτό στερεί από τους φοιτητές τις απαραίτητες πρακτικές δεξιότητες, ώστε να καταστούν αξιόλογοι επιστήμονες στο μέλλον. Επιπλέον, κατανοούμε πως η περίοδος πανδημίας που διανύουμε αποτελεί καθοριστικό παράγοντα σε τέτοιου είδους αποφάσεις. Για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, προτείνουμε τα εξής:
- Πραγματοποίηση των εργαστηριακών ασκήσεων με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, όπως : τοποθέτηση αντισηπτικών σε κάθε εργαστηριακή αίθουσα και στους διαδρόμους του Τμήματος. Παροχή προστατευτικών μασκών και γαντιών μίας χρήσεως και υποχρεωτική χρήση τους από όλους τους παρευρισκόμενους.
- Αποφυγή επαφής διδασκόντων και φοιτητών για οποιαδήποτε λόγο.
- Τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων για όλους, όχι μόνο κατά την παρουσία τους στον χώρο των εργαστηρίων, αλλά και στους διαδρόμους του Τμήματος, με τοποθέτηση σημαδιών (π.χ. κολλητική ταινία) στο δάπεδο.
- Χρήση του υβριδικού συστήματος, δηλαδή παράδοση του θεωρητικού σκέλους μέσω τηλεδιασκέψεων, ώστε να διεξαχθεί πιο εύκολα και γρήγορα το πρκατικό σκέλος από κοντά. Ενώ, αυτή η μέθοδος ήδη έχει αποφασιστεί να αξιοποιηθεί σε μερικά εργαστήρια, προτείνουμε να εφαρμοσθεί κατά το μέγιστο δυνατό και σε αυτά που προβλέπεται να γίνουν αποκλειστικά εξ αποστάσεως. Με αυτό το τρόπο, οι φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης σε συντομότερο χρονικό διάστημα, που συνεπάγεται μεγαλύτερη ασφάλεια για τους ίδιους και τους καθηγητές των εργαστηρίων και την απόκτηση των απαραίτητων δεξιοτήτων που θα έχαναν διαφορετικά.
- Σύμπτυξη εργαστηριακών ασκήσεων όπου κρίνεται δυνατό, όπως για παράδειγμα ασκήσεων που έχουν σχετικά μικρή διάρκεια, ή και προσαρμογή τους με τέτοιον τρόπο, ώστε να γίνουν σε λίγοτερο χρόνο με την καλύτερη δυνατή απόδοση.
- Διαχωρισμό των εργαστηριακών τμημάτων σε μικρότερα πριν την έναρξη τους, προκειμένου η χωρητικότητα της κάθε αίθουσας να συμφωνεί με τις οδηγίες που έχουν δοθεί από το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.
- Τροποποίηση του ωραρίου της πραγματοποίησης των διδασκαλίων θεωρίας, με σκοπό την αποφυγή της προσέλευσης των φοιτητών στο Τμήμα σε ώρες αιχμής για την αποφυγή συνωστισμού στα ΜΜΜ.
Συνοψίζοντας , θεωρούμε ότι με την εφαρμογή των παραπάνω προτάσεων που αναλύσαμε εκτενώς θα εξομαλυνθεί η πορεία του τρέχοντος εξαμήνου και θα συμβάλλουν στη μέγιστη εξάσκηση των φοιτητών στα εργαστηριακά πρωτόκολλα, ενώ παράλληλα θα διασφαλιστεί η Υγεία τόσο των φοιτητών, όσο και των διδασκόντων.